Saturday, September 14

Orang kata

Kita suka sangat-sangat ambil kata ni, 'Orang Kata'

Orang tu kata, Husna tu busuk wei!
Orang kata, Husna senget!
Orang kata, Husna curik duit surau!
Orang kata, Husna itu
Orang kata, Husna ini.

Pernah tak kita nak tanya balik dekat orang tu, "did you see it?" if not, stop talking. Dan orang kita pula jenis, terus hadam dan terus sebarkan sampai tak hingat dunia.

The power of "orang kata" sangat bahaya! Kerna dengan ayat "orang kata" ni, kita secara tak langsung sedang menyebarkan gossip! Senang kata, fitnah yang besar dekat orang tu sendiri. Daaaan, secara tak langsung kita pun mula la menjana idea-idea busuk kita terhadap orang tersebut sedangkan benda tu tak betul pun.

Dan kita juga mula dengan kuasa "kehakiman" kita. Ouh, tu la budak yang curik duit surau tu. Jangan lupa, kita juga mempunya kuasa dan otak yang sangat hebat. Kita mempunyai kuasa untuk BERTANYA

Daripada dengar, hadam dan sebarkan, kenapa tidak kita sendiri yang tanya dekat tuan punya badan.


"eh, betul ke kau curik duit surau?"

Dan, dari situ kita akan tau la cerita-cerita yang sebenar :) Sebab itulah kita jangan jadi yang "orang kata" tu. Kerna satu cerita tersebar, banyak juga dosa yang berjalan dekat diri kita tu. 

Intead of let's gossip, why not change it to let's fitnah! Rasanya macam lagi gerun nak buat la kot. Tapi kalau tak gerun-gerun, boleh la kut tukar, let's masuk api neraka together2! -__-'

May Allah bless. 

No comments: